Patiënten

Wat kunt u verwachten van een behandeling met de KneeReviver

Als u artrose heeft van de knie?

 • U heeft pijnlijke artrose van de knie
 • U bent jonger dan 65 jaar
 • Conservatieve behandeling is niet langer effectief
 • Heeft u een indicatie voor een knieprothese?
 • Geeft u de voorkeur aan een gewricht sparende behandeling?
 • Komt u, op basis van de criteria, in aanmerking voor deze behandeling?

» Dan is kniedistractie misschien een optie voor u

Kniedistractie:

 • Een extern frame aan beide zijden van de knie
 • Gewrichtsoppervlakten worden een klein stukje uit elkaar geplaatst
 • Tijdelijke ontlasting van het gewricht gedurende de behandeling
 • Kans op herstel en regeneratie van weefsels in het kniegewricht.

Tijdens deze behandeling (duur ~6 weken):

 • Mag u het been belasten, u kunt echter de knie niet buigen
 • Moet u in staat zijn zelf het frame te reinigen en te verzorgen
 • Kan de huid rond de pennen geïnfecteerd raken (pengat infectie). Als dit gebeurt, raadpleeg dan uw dokter voor advies
 • Na het verwijderen van de KneeReviver kunt u direct starten met revalideren
 • Na een paar maanden vermindert de pijn en functioneert uw knie weer goed
 • Behoud uw eigen kniegewricht langer
 • Uitstel van een knieprothese

Een korte uitleg

Een inleiding over de kniedistractie behandeling met de KneeReviver.

 • Eind-stadium knieartrose
 • Leeftijd <65 jaar
 • Gewricht sparende behandeling
 • Uitstel van een knieprothese
 • Krijg uw actieve leefstijl weer terug

Waarom zou u kiezen voor kniedistractie?

Voordelen van een behandeling met de KneeReviver:

 • Patiënten die jonger dan 65 jaar zijn wanneer ze een knieprothese krijgen, hebben een verhoogde kans op falen van deze prothese. Patiënten van deze leeftijd zijn nog vaak behoorlijk actief, waardoor de prothese sneller kan slijten.
 • Een eerste prothese kan worden vervangen (revisie), echter de klinische effectiviteit (gemeten in mate van pijn en functioneren) is over het algemeen minder goed dan na deze eerste prothese.
 • Een knieprothese voelt niet natuurlijk aan voor sommige patiënten, vaak is het moeilijk om weer hun oude niveau van activiteit te behalen.
 • Bij een kniedistractie behandeling blijft uw knie behouden, deze wordt niet vervangen. Hierdoor zal uw gevoel en coördinatie zijn zoals u dat gewend bent. Daarnaast zijn alle andere mogelijke artrose behandelingen nog mogelijk, wanneer dit nodig zou zijn als uw klachten terugkomen.

Kniedistractie is een gewricht sparende, chirurgische behandeling

die wordt uitgevoerd met behulp van de KneeReviver.

Testimonials

Ik was de eerste patiënt ter wereld die deze operatie kreeg

Raymond Rijs over zijn kniedistractie

Eigenlijk is het allemaal begonnen met een gecompliceerde beenbreuk na een partijtje voetbal in 1968. Dat been is destijds verkeerd gezet, waardoor mijn voet scheef kwam te staan met een volledig verkeerde stand van de knie. Dat gaf natuurlijk na een twintigtal jaren veel problemen, zoals moeite met lopen en toenemende pijn in mijn knie als gevolg van slijtage. De eerste operatie om de stand van been te corrigeren bleek een compleet fiasco en mijn been dreigde zelfs te moeten worden geamputeerd. Uiteindelijk kwam ik bij dr. Van Roermund terecht die ook een oplossing wist voor de pijn in mijn versleten knie. Hij had goede ervaringen met distractie van versleten enkels maar had dit nog nooit gedaan bij een versleten knie. Ik had echter zó veel pijn maar ook zo veel vertrouwen in hem dat ik het wel aandurfde. In 2002 kreeg ik als eerste ter wereld van hem een kniedistractie met goed resultaat.

In 2016 kwam de kniepijn weer opzetten waardoor in 2018 een totale knieprothese werd uitgevoerd, 16 jaar na de kniedistractie.  Een jaar later, is ook mijn andere knie vervangen. Het is wel heel bijzonder dat de totale knieprothese zo lang uitgesteld kon worden. Nu loop ik nog steeds zonder pijn. Mijn ene been is iets korter dan het andere maar dat maakt niets uit. Ik kan fietsen, heb geschaatst en zelfs geskied. Als vrijwilliger op een wijngaard waar ik geregeld rondleidingen geef, wandel ik veel op ongelijk terrein. Ik kan gemakkelijk 10 kilometer lopen voor ik iets ga voelen. Echt wonderbaarlijk.”

Raymond Rijs

Januari 2022

Mijn mobiliteit is zoveel beter geworden

Caroline Eekhart over haar kniedistractie

Op 18-jarige leeftijd kreeg ik een klein fietsongeval. Vanaf dat moment volgden meerdere operaties en in 2018 werd progressieve artrose graad 4 gediagnosticeerd. Dit was nogal een teleurstelling maar bevestigde mijn vrees.

Ik kon niet meer hardlopen. De rondjes met de hond werden korter en korter, ik sliep heel slecht, had altijd pijn, gebruikte de hele tijd medicijnen en compenseerde mijn houding ten koste van andere gewrichten. De pijn en beperkingen hadden een grote impact op mijn humeur, mijn werk en mijn dagelijks leven.

Ik heb in de zomer van 2019 een kniedistractie operatie gehad met KneeReviver. Tijdens de 6 weken distractie was de pijn bijna weg. Het frame was pijnlijk, maar dat was slechts tijdelijk en niet vergelijkbaar met de pijn die ik had. Na zoveel jaren van constante pijn, was het opmerkelijk dat ik ‘s nachts helemaal geen pijn voelde.

Ik kan nu mijn dagelijkse 10.000 stappen weer doen, mijn mobiliteit is zoveel beter maar meer nog, de pijn is bijna weg. Na de revalidatie slik ik geen pijnstillers meer. Ik besef me dat ik geen nieuwe en gezonde knie heb maar voorlopig heb ik geen knieprothese nodig. Als ik dat kan vermijden door nog een kniegewricht distractie te doen, zou ik het zeker opnieuw doen!

Caroline Eekhart

Januari 2022

En nu overweeg ik knie-distractie aan mijn andere knie.

Mark Larkin over zijn kniedistractie met de KneeReviver

Ik woon in Genève (Zwitserland) en ik ben 50 jaar.

Ik was altijd actief en sportte veel. Toen ik 21 jaar was, scheurde ik mijn voorste kruisband. Ik heb me laten opereren en ben daarna blijven voetballen, rugbyen, skiën en hardlopen.

Maar toen ik rond de 40 was, kon ik niet meer hardlopen en kreeg ik steeds meer pijn. Ik probeerde conservatieve therapieën zoals fysiotherapie en injecties met hyaluronzuur, maar geen van beide verhinderde een verdere verslechtering. Tegen de tijd dat ik 48 was, was ik beperkt in mijn dagelijkse activiteiten: ik kon alleen korte afstanden lopen en kreeg steeds meer pijn.

De enige optie was een totale knieprothese, die niet langer dan 15 jaar mee zou gaan. Daardoor zou ik een revisieprocedure nodig hebben, die waarschijnlijk slechte resultaten zou hebben opgeleverd.

In juni 2022 kreeg ik een distractie van het kniegewricht. De operaties waren gemakkelijk, maar de 45 dagen met de KneeReviver waren behoorlijk zwaar. Maar sindsdien is de knie verbeterd en is hij beter dan voor de operatie. Ik kan langere afstanden lopen, fietsen en traplopen. En hij verslechtert niet meer zoals het geval was voor de operatie, dus de rationale om met kniedistractie die totale knieprothese uit te stellen lijkt te kloppen.

Ik heb ook klachten aan mijn andere knie, ook veroorzaakt door sport-blessures. Dus gezien mijn positieve ervaring overweeg ik nu een kniedistractie ook aan die knie.

Mark Larkin

Februari 2024

Ziekenhuizen en getrainde orthopedisch chirurgen

Op dit moment wordt kniedistractie met behulp van de KneeReviver in geselecteerde ziekenhuizen toegepast in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Zwitserland.

Patiënt informatie downloads

Nederlands

  English

   Deutsch

    De beslissing om een kniedistractie behandeling te ondergaan wordt genomen in overleg met uw orthopedisch chirurg. Informatie weergegeven op deze website is alleen adviserend van aard en gebaseerd op een gemiddelde patiënt. Wanneer uw persoonlijke (medische) situatie afwijkend is, kan uw orthopedisch chirurg de behandeling personaliseren.